goalballjonny

Följ min väg mot världseliten i goalball

Halltider

Publicerad 2015-07-30 04:48:55 i Smått och gott,

Det är sannerligen inte lätt att vara parasportidrottare alla gånger, inte ens på elitnivå. Man får nästan ingenting gratis och man får hela tiden kämpa för sina förutsättningar.

Bara en sådan sak som att få halltider är ingen självklarhet.

Vi har i fyra år kämpat för att få andra och bättre halltider än de vi har, utan att lyckas. Det enda vi har lyckats med är att få bort våra lördagstider vi har haft genom alla år. Lördagar är inte bra, eftersom att det är många helger som går bort p.g.a. tävlingar, landslagsläger etc. + att man låser hela helgen och inte kan åka iväg eller göra något större.

Tiden vi fick istället för lördagarna var torsdagar kl. 20:00-22:00. Det är visserligen inte lördagar, men om man tittar på att vissa har lång restid och att man kan få vänta på färdtjänst efteråt så är vissa av oss inte hemma förrän 23:30. Därefter ska man äta och varva ner innan man kan sova. Då blir det alldeles för lite sömn om man ska upp och jobba runt 06:00 dagen efter.

Utöver torsdagarna har vi haft måndagar kl. 17:00-19:00, en ganska bra tid, men kruxet är att vissa inte hinner dit efter jobbet,ja, vissa har inte ens slutat jobba kl. 17:00. när man är så få som vi faktiskt är, då blir skillnaden när en-två spelare saknas väldigt tydlig. Nu till hösten blir det t.o.m. så illa att bara max två spelare kan närvara under måndagsträningarna och med två spelare är det ganska svårt att bedriva en lagsport...

Vi har i flera år haft önskemål om att få halltid mellan kl. 18:00-20:00 eller 19:00-21:00. De som jobbar hade då hunnit dit och det hade inte blivit allt för sent efteråt, även om man ska upp tidigt dagen efter. Det har dock inte gett resultat.

Trots önskemålen har vi fortfarande tilldelats samma halltider, måndagar kl. 17:00-19:00 och torsdagar kl. 20:00-22:00.

Det är aningen frustrerande, i synnerhet som vi har fått fina och dyra mål av kommunen, mål som är stationära och alltså inte går att flytta. Vi kan alltså inte vara i någon annan hall och med tanke på att kommunen har bistått med mål och därmed stöttat parasporten i Östergötland så kan man tycka att det borde ligga i deras intresse att vi kan använda dem. Det kan vi knappt göra med de här halltiderna.

Det handlar inte bara om oss, det är jag medveten om. Det är många andra idrotter det ska tas hänsyn till och det kan inte vara lätt att knåpa ihop scheman för att få alla föreningar nöjda, men återigen, det faktum att vi inte kan vara i någon annan hall väger ganska tungt tycker jag. Att ha ett rullande schema på några år skulle också vara en idé, så att vi ena året får en optimal tid, nästa år är det t.ex. handbollens tur att få den perfekta tiden, men så verkar det inte fungera.

Det som tar upp alla andra halltider är främst just handboll. Sådan tur är så är en av ledarna där väldigt sammarbetsvillig och har nu erbjudit oss en timme på onsdagar, kl. 20:00-21:00, en timme som jag då kan utnytja för min defensiva nötning. Det passet har jag tidigare haft timmen efter, kl. 21:00-22:00. Det är alltså väldigt positivt, men mest positivt av allt är att vi också har kunnat byta tid med dem på måndagar, vilket innebär att vi nu får tid kl. 18:30-20:30. Det innebär en enorm skillnad jämt mot kl. 17:00-19:00. Alla kommer nu att kunna delta, även de som jobbar. Detta är vi givetvis väldigt tacksamma för! Utan den sammarbetsviljan från handbollen hade vi i princip fått lägga ner verksamheten, alternativt flytta målen till en annan hall, där vi hade kunnat fått bättre halltider, vilket hade inneburit enormt arbete för kommunen, då målen måste svetsas isär, flyttas och svetsas ihop igen, + att motorn som hissar upp/ner målen i taket hade behövts flyttas. Med andra ord, ganska mycket krångligare än att ge oss halltider som fungerar.

Ett problem som fortfarande återstår är dock det faktum att med tanke på paralympics nästa år kommer det från september nu i höst till september nästa höst inte finnas utrymme för minsta lilla semester, i synnerhet inte från goalballen.

Problemet?
Kommunen håller alla hallar stängda under sommaren. Varför är jag inte helt säker på, men klart är i vilket fall att det inte fungerar nästa sommar. Har jag inte tillgång till en hall då, då ryker jag illa kvickt från Riosatsningen. Ett paralympicshopp från Östergötland kan alltså förlora chansen till att nå Rio p.g.a. stängda hallar under sommaren. Nu är inget hugget i sten, men det har varit så alla sommrar hittills, så risken finns. Jag ska dock prata med lokalbokningen och försöka finna en lösning på problemet. I värsta fall får jag helt enkelt ta mitt pick och pack och flytta ner till någon av landslagskollegorna i Malmö hela nästa sommar, för ska jag nå Rio, då finns det inte utrymme för att dåliga förutsättningar ska sätta käppar i hjulen. Jag själv, coachen och föreningen måste göra allt för att optimera förutsättningarna. De måste vara klockrena, annars kommer det aldrig att gå. För en sak är säker, det krävs definitivt inte mindre för att nå ett paralympics än ett OS, snarare ännu mer...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Besökare online: Besökare idag: Besökare fr.o.m. 14-10-25: