goalballjonny

Följ min väg mot världseliten i goalball

Ingen EM-medalj, men vidare säkrat spel i A-EM till 2019

Publicerad 2017-09-24 09:01:37 i Landslagsuppdrag,

Det blev tyvär ingen medalj för Sverige, varken för damerna eller herrarna, under EM i Finland, även om det, precis som i Rio, var oerhört nära för herrarna. Vi uppnådde dock det primära målet med den här turneringen, att hålla oss kvar i A-EM till 2019 och därmed slippa B-EM nästa år. Det var dock på håret, för Sveriges grupp var otroligt jämn. Alla fem lag slutade på 6 poäng och det var alltså målskillnad som fick avgöra placeringarna. Då slutade Sverige tvåa i gruppen, bakom de regerande paralympiska mästarna Litauen, och fick möta Turkiet i kvartsfinal, ett Turkiet som vi har spelat bra mot under de senaste åren, inte minst 2-0 i bronsmatchen under IBSA World games 2015, den match som kvalificerade oss för paralympics i Rio, och kvartsfinalen i just Rio, där vi slog turkarna med 5-1.

Också här blev det seger, 3-2, efter att Fatmir bombat in det avgörannde målet med ett par minuter kvar att spela.

Därmed var saken klar.
Vi hade säkrat en plats i A-EM även till år 2019 och det primära målet för turneringen var uppfyllt.
Dessutom hade vi 75% chans att ta medalj.

Vi mötte Tyskland i semifinalen, ett Tyskland som vi har haft ganska lätt för genom åren och som vi senast slog i en träningsmatch här i Pajulahti bara dagar innan turneringen drog igång. 9-4 tror jag att vi vann med då, men nu fungerade det inte lika bra. Det var 2-2 i halvtid, men en dipp i anndra halvlek där tyskarna gjorde två snabba mål bäddade för deras seger, som till slut skrevs till 6-3.

Det var så klart en missräkning, för vägen till final låg mer eller mindre öppen, men på den här nivån är det så oerhört jämnt, så man måste hela tiden vara på tå, annars räcker man inte till. Det visar inte minst det faktum att Slovenien tog en fin skalp mot Litauen, när man vann med 10-9, men till slut vann Litauen ändå gruppen och Slovenien slutade sist, på samma poäng, men med 17 måls diferens rent målmässigt. Slovenien degraderas alltså till B-EM nästa år, tillsammans med Storbritannien och Ukraina, trots att Ukraina slutade tvåa i den andra gruppen, men förlust i kvartsfinal och två placeringsmatcher gjorde att det ändå blev så, samtidigt som Litauen gick och ttog hem guldet. Så jämnt är det. alla slår alla och såhär jämnt i europatoppen vet jag inte om det någonsin har varit.

För Sveriges del blev det istället bronsmatch mot Belgien. ett belgien som vi slog i gruppspelet med 6-2 i vad som kanske var turneringens bästa match för vår del.
Här visade belgarna oss dock prov på hur defensiv goalball ska spelas. De hade en oerhört tigt och stabil defensiv, vilket bäddade för deras seger med 5-2.

Guldet tog som sagt Litauen till slut hand om, när man vann finalen mot Tyskland med 6-3 och man kan alltså lägga till ännu ett guld i sin redan gedigna samling.

Avslutningsvis ger jag e här alla resultat på herrsidan.

Grupp A

Ukraina - Tjeckien 10-8
Tyskland - Turkiet 6-1
Storbritannien - Ukraina 7-14
Tjeckien - Tyskland 3-8
Turkiet - Storbritannien 7-2
Tyskland - Ukraina 6-9
Turkiet - Tjeckien 9-3
Storbritannien - Tyskland 0-10
Ukraina - Turkiet 5-8
Tjeckien - Storbritannien 7-3

Tabell

1, tyskland 9p +17
2, Ukraina 9p +9
3, Turkiet 9p +9
4, Tjeckien 3p -9
5, Storbritannien 0p -26

Grupp B

Slovenien - Litauen 10-9
Finland - Belgien 1-8
Litauen - Sverige 9-5
Belgien - Slovenien 8-3
Sverige - Finland 10-3
Belgien - Litauen 4-12
Finland - Slovenien 9-2
Sverige - Belgien 6-2
Litauen - Finland 7-11
Slovenien - Sverige 6-4

Tabell

1, Litauen 6p +7
2, Sverige 6p +5
3, Belgien 6p 0
4, Finland 6p -3
5, Slovenien 6p -9

Kvartsfinaler

Tyskland - Finland 8-5
Ukraina - Belgien 5-8
Sverige - Turkiet 3-2
Litauen - Tjeckien 6-3

Semifinaler

Tyskland - Sverige 6-3
Belgien - Litauen 4-7

Bronsmatch

Sverige - Belgien 2-5

Final

Tyskland - Litauen 3-6

Plats 9-10

Slovenien - Storbritannien 12-5

Plats 5-8

Ukraina - Tjeckien 6-7
Turkiet - Finland 4-3

Plats 7-8

Ukraina - Finland 3-6

Plats 5-6

Turkiet - Tjeckien 8-5

Slutställning

1, Litauen
2, tyskland
3, belgien
4, Sverige
5, Turkiet
6, Tjeckien
7, Finland
8, Ukraina
9, Slovenien
10, Storbritannien

Inför EM i Finland

Publicerad 2017-09-17 19:47:35 i Landslagsuppdrag,

EM i Finland drar igång imorgon och Sverige spelar enligt följande:

Måndag 18 september

14:20 - Sverige - Litauen
19:00 - Sverige - Finland

Tisdag 19 september

14:20 - Sverige - Belgien
19:00 - Sverige - Slovenien

De fyra främsta lagen i varje grupp går till kvartsfinal, lag fem i resp. grupp spelar ohm plats 9-10.

Det är sedan kvartsfinaler på onsdag.

Målet för svensk del är att hålla sig kvar i A-EM och inte trilla ner i B, som vi gjorde 2013. Då blir vägen till paralympics i Tokyo väldit krokig. Nu klarade vi att ta oss till Rio ändå, men en sådan väg är inte att rekomendera.

För att hålla oss kvar gäller det att först och främst nå kvartsfinal. Då är vi nästan säkra, för det är de tre sämsta lagen i turneringen som degraderas till B-EM, som då avgörs nästa år.

Tävlingen går slutligen att följa live på följande länkar:

http://disabilitysportsnetwork.com/
och
http://www.pajulahti2017.fi/en/

Första länken ska vara med kommentatorer, andra länken utan.

Inget EM den här gången heller

Publicerad 2017-09-05 20:44:30 i Landslagsuppdrag,

i helgeen hade vi det sista landslagslägret innan EM i Finland om bara ett par veckor.

Egentligen skulle två av mig, Albin, Olof och Dzenan sollats bort efter förra lägret som vi hade i början av augusti och de sista två skulle göra upp om den där sista platsen i EM-truppen nu under det här lägret.

Florim blev dock så imponerad av min insats under senaste lägret, så han valde att ta med tre av oss till det här lägret, istället för två.

Det var ett läger som sedan genomfördes i Trelleborg.

Varför vi var i trelleborg istället för i Malmö, som vi brukar vara, beror på att hallen i Trelleborg har gummigolv, ett golv som är mer likt det som är på EM i Finland och därför ville vi så klart träna på det, för att få träningen så realistisk och matchlik som möjligt. bollen beter sig ju nämligen lite olika och det går lite olika fort beroende på vilken typ av golv det är och när vi fick möjliheten att träna på det här golvet så var det inget snack om saken att vi skulle vara där.

Lägret i sig var i vilket fall återigen ett bra läger för min del, kanske mitt näst bästa någonsin. Jag höll kanske inte en genomgående lika hög nivå som på förra lägret, men det är fortfarande solklart att jag både har höjt min högsta och lägstanivå väldigt mycket. När jag spelar som bäst stänger jag min zon helt oh hållet, släpper inte in någonting, precis som jag måste göra.

Startsträckan som jag tidigare har behövt för att komma in i det högre tempot finns inte heller där längre och det är också väldigt positivt. Dock är det fortfarande så att jag dippar ibland och även om de där dipparna inte är lika långa eller djupa som tidigare så kan det ändå slinka in ett skitmål där och det har vi inte råd med på den här nivån. Det gör att det fortfarande blir lite gambling från Florims sida när han byter in mig. Numera är det kanske 80-20 till att jag stänger min zon, jämfört med kanske 50-50 tidigare. Det har alltså gått oerhört mycket framåt, i synnerhet i kombination med att jag har höjt min högstanivå, men det finns alltså fortfarande en liten risk.

Troligtvis stänger jag kort sagt alltså min zon, men det finns en risk att jag inte gör det och det har vi som sagt inte råd med på den här nivån.

Därför blir det inget EM för mig den här gången heller.

Sista platsen i truppen tog istället Olof. Det var jämnt mellan honom och Dzenan, väldigt jämnt.

I stort var det väldigt länge sedan det var såhär jämnt och en såhär hög intern kamp om platserna i truppen. Det har inte varit så tufft någon gång under mina sju år i landslaget och det är givetvis kul att det är så hög konkurrens. Samtidigt är det tråkigt att jag återigen hamnar utanför truppen, trots att flera äldre spelare har lagt skorna på hyllan efter Rio förra året.

Jag har nu som sagt varit med i landslaget i sju år och ännu inte blivit uttagen till ett enda mästerskap. Samtidigt har Nisse börjat spela goalball 2012, två år efter att jag kom in i landslaget. Han kom in i landslaget 2014 och var senare samma år med i sitt första mästerskap och var inte minst med i Rio förra året. Samma sak är det med Olof. han började spela goalball 2014, kom in i landslaget nu efter Rio och är redan uttagen till sitt första mästerskap. Det känns lite tufft och jobbigt måste jag säga...

EM-truppen består nu alltså i vilket fall av följande spelare:

#1 Fatmir Seremeti, FIFH Malmö
#3 Stefan Gahne, FIFH Malmö
#4 Nils Posse, FSBU Göteborg
#5 Jimmy Björkstrand, FIFH malmö
#7 Mikael Åkerberg, IFAS Stockholm
#9 Olof ryhberg, FSBU Göteborg

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Besökare online: Besökare idag: Besökare fr.o.m. 14-10-25: