goalballjonny

Följ min väg mot världseliten i goalball

Halltider

Publicerad 2015-07-30 04:48:55 i Smått och gott,

Det är sannerligen inte lätt att vara parasportidrottare alla gånger, inte ens på elitnivå. Man får nästan ingenting gratis och man får hela tiden kämpa för sina förutsättningar.

Bara en sådan sak som att få halltider är ingen självklarhet.

Vi har i fyra år kämpat för att få andra och bättre halltider än de vi har, utan att lyckas. Det enda vi har lyckats med är att få bort våra lördagstider vi har haft genom alla år. Lördagar är inte bra, eftersom att det är många helger som går bort p.g.a. tävlingar, landslagsläger etc. + att man låser hela helgen och inte kan åka iväg eller göra något större.

Tiden vi fick istället för lördagarna var torsdagar kl. 20:00-22:00. Det är visserligen inte lördagar, men om man tittar på att vissa har lång restid och att man kan få vänta på färdtjänst efteråt så är vissa av oss inte hemma förrän 23:30. Därefter ska man äta och varva ner innan man kan sova. Då blir det alldeles för lite sömn om man ska upp och jobba runt 06:00 dagen efter.

Utöver torsdagarna har vi haft måndagar kl. 17:00-19:00, en ganska bra tid, men kruxet är att vissa inte hinner dit efter jobbet,ja, vissa har inte ens slutat jobba kl. 17:00. när man är så få som vi faktiskt är, då blir skillnaden när en-två spelare saknas väldigt tydlig. Nu till hösten blir det t.o.m. så illa att bara max två spelare kan närvara under måndagsträningarna och med två spelare är det ganska svårt att bedriva en lagsport...

Vi har i flera år haft önskemål om att få halltid mellan kl. 18:00-20:00 eller 19:00-21:00. De som jobbar hade då hunnit dit och det hade inte blivit allt för sent efteråt, även om man ska upp tidigt dagen efter. Det har dock inte gett resultat.

Trots önskemålen har vi fortfarande tilldelats samma halltider, måndagar kl. 17:00-19:00 och torsdagar kl. 20:00-22:00.

Det är aningen frustrerande, i synnerhet som vi har fått fina och dyra mål av kommunen, mål som är stationära och alltså inte går att flytta. Vi kan alltså inte vara i någon annan hall och med tanke på att kommunen har bistått med mål och därmed stöttat parasporten i Östergötland så kan man tycka att det borde ligga i deras intresse att vi kan använda dem. Det kan vi knappt göra med de här halltiderna.

Det handlar inte bara om oss, det är jag medveten om. Det är många andra idrotter det ska tas hänsyn till och det kan inte vara lätt att knåpa ihop scheman för att få alla föreningar nöjda, men återigen, det faktum att vi inte kan vara i någon annan hall väger ganska tungt tycker jag. Att ha ett rullande schema på några år skulle också vara en idé, så att vi ena året får en optimal tid, nästa år är det t.ex. handbollens tur att få den perfekta tiden, men så verkar det inte fungera.

Det som tar upp alla andra halltider är främst just handboll. Sådan tur är så är en av ledarna där väldigt sammarbetsvillig och har nu erbjudit oss en timme på onsdagar, kl. 20:00-21:00, en timme som jag då kan utnytja för min defensiva nötning. Det passet har jag tidigare haft timmen efter, kl. 21:00-22:00. Det är alltså väldigt positivt, men mest positivt av allt är att vi också har kunnat byta tid med dem på måndagar, vilket innebär att vi nu får tid kl. 18:30-20:30. Det innebär en enorm skillnad jämt mot kl. 17:00-19:00. Alla kommer nu att kunna delta, även de som jobbar. Detta är vi givetvis väldigt tacksamma för! Utan den sammarbetsviljan från handbollen hade vi i princip fått lägga ner verksamheten, alternativt flytta målen till en annan hall, där vi hade kunnat fått bättre halltider, vilket hade inneburit enormt arbete för kommunen, då målen måste svetsas isär, flyttas och svetsas ihop igen, + att motorn som hissar upp/ner målen i taket hade behövts flyttas. Med andra ord, ganska mycket krångligare än att ge oss halltider som fungerar.

Ett problem som fortfarande återstår är dock det faktum att med tanke på paralympics nästa år kommer det från september nu i höst till september nästa höst inte finnas utrymme för minsta lilla semester, i synnerhet inte från goalballen.

Problemet?
Kommunen håller alla hallar stängda under sommaren. Varför är jag inte helt säker på, men klart är i vilket fall att det inte fungerar nästa sommar. Har jag inte tillgång till en hall då, då ryker jag illa kvickt från Riosatsningen. Ett paralympicshopp från Östergötland kan alltså förlora chansen till att nå Rio p.g.a. stängda hallar under sommaren. Nu är inget hugget i sten, men det har varit så alla sommrar hittills, så risken finns. Jag ska dock prata med lokalbokningen och försöka finna en lösning på problemet. I värsta fall får jag helt enkelt ta mitt pick och pack och flytta ner till någon av landslagskollegorna i Malmö hela nästa sommar, för ska jag nå Rio, då finns det inte utrymme för att dåliga förutsättningar ska sätta käppar i hjulen. Jag själv, coachen och föreningen måste göra allt för att optimera förutsättningarna. De måste vara klockrena, annars kommer det aldrig att gå. För en sak är säker, det krävs definitivt inte mindre för att nå ett paralympics än ett OS, snarare ännu mer...

Träningsveckan

Publicerad 2015-07-26 19:47:31 i Träning,

Sommaren, om man nu kan kalla den det, fortgår och jag har unnat mig en veckas semester för några veckor sedan, men är nu tillbaka och kör nu över sommaren fem gympass i veckan. Som vanligt är det två konditionspass, två styrkepass och ett extrainsatt styrkepass med rent fokus på ben. Ben är nämligen min svaghet rent styrkemässigt, jag behöver bli starkare i benen, därav passar det perfekt med ett extra benpass.

Den här veckan inleddes med 4km löpning, ett pass som var ett klart steg framåt jämfört med de två tidigare passen av samma slag, som inte alls var bra. Tiderna då blev 19:20 och 19:10, över minuten långsamare än mitt pers. Nu blev det 18 blankt, sju sekunder över pers, men som sagt,jämfört med de två passen innan var det ett steg i klart rätt riktning. Faktum var att jag kände att jag hade ännu lite mer att ge, men jag ville inte höja tempot för tidigt, med tanke på de tidigare passen, då jag har tvingats stanna. Så, lite extra fanns det att ta av, men 18 blankt är ändå bra.

Sedan gjorde vi något så ovanligt som att köra ett pass mitt i natten. Vi har länge sagt att det skulle vara kul att köra något mitt i natten, så nu var det dags. 00:45 var vi på gymmet och 02:30 var vi därifrån. Det var en upplevelse bara det och passet i sig var också bra. Jag var trött innan, men när vi väl kom igång kändes det som vilket dagpass som helst. Ett benpass blev det, 12 set djupa benböj. Efter det är benen helt döda kan jag lova...

Torsdagens intervallpass var också det ett bra pass. 4x5min på löpbandet, alla fyra intervallerna i 14km/h. De första två intervallerna gick ganska lätt, men de två sista tog emot ordentligt. I synnerhet de två sista minuterna på varje intervall, där var det bara att bita ihop och kriga sig igenom, trots att benen bara ville rasa ihop.

Fredagens styrkepass var veckans enda egentliga dipp. Totalt energilöst och jag var inte alls med i huvudet. Ingen power i kroppen och det kändes segt och rörelserna gick långsamt. Det tog sig mot slutet av passet, de två sista övningarna, utfallssteg och bicepscurls. Plötsligt fanns energin där och jag märkte t.o.m. skillnad från set 1 till set 4 på utfallen. Första setet gick jättetungt och långsamt, medan sista setet var väldigt bra med mycket fart och kraft i rörelsen. Adrenalinpåslag för att passet snart var över kanske, jag vet inte, men mycket bättre gick det åtminstone.

Sista passet för veckan var också det ett styrkepass, ett mycket bättre sådant än fredagens pass och det roligaste här var marklyften, där jag verkligen fick svart på vitt att de där extra benpassen redan har gett resultat. Tidigare låg jag och pendlade mellan 70-75kg, men nu var 70kg lätt och jag hade nog klarat lite mer än 75 också, men marklyft är en otroligt teknisk övning, så jag är lite rädd att tappa ryggen eller liknande i övningen och därmed öka skaderisken, så jag låg ändå kvar på 75kg. En bra avslutning på veckan!

Domare

Publicerad 2015-07-22 13:59:10 i Regler,

I goalball har man inte mindre än åtta funktionärer, + två huvuddomare, under en match.

Huvuddomarna styr spelet, blåser igång och av detsamma, dömer straff och allt annat, helt enkelt två huvuddomare, en för varje lags sida.

Sedan har man inte mindre än fyra måldomare, en vid varje målstolpe. Deras uppgift är att se om det blir mål, alltså om hela bollen är över mållinjen. Då är det upp med en arm, för att signalera till domarna, som gäller. Utöver detta ska måldomarna snabbt också kunna ge bollen till spelarna på planen om den går ut. Spelarna har alltid företräde och jagar en spelare bollen gäller det att som måldomare hålla sig borta, men jagar inte spelaren bollen, då gäller det för måldomaren att snabbt få in bollen på planen igen. Bollen placeras då i "krysset", punkten där backlinjen möter sidolinjen. Att bollen släpps just där är väldigt viktigt.

I sekretariatet har man sedan fyra gubbar, två tiosekunderstidtagare, en matchtidtagare och en protokolförare.

Matchtidtagaren håller helt enkelt koll på matchtiden. Han/hon startar och stoppar matchtiden när den ska startas eller stoppas. Kort sagt följer han/hon huvuddomarnas direktiv med visselpipan.

Tiosekunderstidtagarna, en för varje lag, håller koll på just det, de tio sekunder som laget har på sig att få iväg bollen från det att man första gången touchat den tills dess att den går över mittlinjen igen. Går det över tio sekunder ropar man "ten seconds" och domarna blåser för straff. Det är också tiosekunderstidtagaren som tar tid på det andra lagets timeouter osv.

Protokolföraren fyller i vem som sköt ett skott och inte minst vem som gjorde mål. Han/hon håller också koll på antalet timeouter och byten och uppmärksamar domaren på det om det skulle vara för många timeouter eller byten tagna. Då är det nämligen straff.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Besökare online: Besökare idag: Besökare fr.o.m. 14-10-25: